Увеличават средната пенсия и минималния осигурителен доход

Сподели във Facebook

Средната пенсия скача до 489 лева. В бюджета за догодина са осигурени допълнителни средства за увеличение на пенсиите, съобщиха от МС.

От януари се предвижда увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева, за което се отпускат 474 000 000 лева.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лева.

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лева. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени българи - 3000 лв.

Правят се изменения в Кодекса за социално осигуряване. С тях се предлага в периода от 1 януари до 30 юни 2021 г. всички хора, които са пропуснали 5-годишния срок за промяна на избора на осигуряване в универсален пенсионен фонд, да могат да упражнят това свое право. В същия период, лицата, на които вече е отпусната пенсия без да са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването й без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд „Пенсии“ средствата си от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд.

Новите разпоредби предвиждат още, че при определяне на редукцията на индивидуалния коефициент, когато кандидат-пенсионерът се осигурява и в универсален пенсионен фонд, се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в бюджета на ДОО в размер 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за всяка календарна година в периода от 2009 година до 2015 година. При определянето на размера на намалението на индивидуалния коефициент ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд. С оглед гарантиране правата на всички пенсионери, пенсиите, отпуснати с намален индивидуален коефициент също ще бъдат преизчислени.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано