Уволняват 150 общински служители

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Около 1 600 000 лева по-малко са постъпленията от данъци на кюстендилци през последните 45 дни.

Данъчните приходи са намалели с 51 процента от началото на извънредното положение, а общите приходи – с 54 процента.

150 са общинските служители, които са получили предизвестие за съкращение, друга част ще минат на 4-часов работен ден, обяви кметът Петър Паунов пред местния парламент.

"Общината минава в режим на изключителна икономия. Ще бъдат гарантирани само разходите и дейностите по чистотата, охраната и патронажната грижа", каза пред БНР Петър Паунов. Съветници коментираха, логичното обяснение - картината и невъзможността на хората ходят да заплащат, това говори, че все пак има и немалка част от кюстендилци със сериозни финансови затруднения, които оставят местните данъци и такси за последно разплащане. Общината няма да се затвори, защото част от администрацията е на делегиран бюджет директно от държавата.

Съветниците приеха намаляване на наемите или освобождаването от такива за периода, в който е обявено извънредното положение, за търговци, лекари, медицински лаборатории, ползващи общински имоти и тротоарно право. Определянето на размера на наемите ще става на база на декларираните приходи, а тези които са изцяло засегнати от извънредното положение и не работят, няма да плащат нищо.

Съветниците в Кюстендил удължиха и срока за плащане на таксата за битови отпадъци с отстъпка до 30 юни.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано