В Гоце Делчев не могат да прежалят доктор Първанов

Сподели във Facebook

Гоцеделчевци и хора от съседните населени места не могат да прежалят именития специалист д-р Милан Първанов.

Той изгуби битката с Ковид-19 на 20 септември, в реанимацията на Университетската болница "Света Анна" на 59-годишна възраст. Заразена е и съпругата му д-р Вера Ерменкова, която е невролог. В лека форма е и се лекува вкъщи. Заради заболяването тя не можа да изпрати съпруга си в последния му път на 22 септември, вторник. На опелото и погребението обаче се стече почти целият град.

Анестезиологът беше началник на ОАРИЛ в болницата в града. Там има още трима такива специалисти, но те не са достатъчни. Вече месец Благоевградска област е втора след столицата по брой инфектирани с коронавируса. След загубата на лекаря колегите му недоумяват как ще се справят занапред. В момента със заразата са хоспитализирани 41 пациенти. За да бъдат поети всички, се наложило в Ковид отделения, освен инфекциозното, да бъдат преустроени още вътрешното и неврологията. Болницата обслужва население от 70 000 души.

Негови колеги си спомнят за случай със заразен пациент в общинската болница. Наложило се да бъде интубиран. За него се грижил началникът на отделението – анестезиологът д-р Милан Първанов, който незабавно взел мерки. "Точно преди да сложи тръбата обаче, нещо се случило с болния и лекарят по инстинкт свалил маската. Заразеният се изкашлял и вероятно секретът попаднал в доктора. Човекът Болница, както го наричат всички в Гоце Делчев, започва да усеща неразположение още на 6 септември, съобщава "168 часа". Два дни по-късно лекарят отива отново в болницата и решава да си направи тест, който се оказва положителен. Остава вкъщи под карантина, но температурата му се повишава на 12 септември и затова на следващия ден пътува сам до “Света Анна”, за да го настанят за лечение в инфекциозното отделение.

“На 14 септември се чухме по телефона и вече беше започнал да се влошава", казва Янка Ласкова, старша сестра в реанимацията на болницата в Гоце Делчев, която в момента е в инфекциозното й отделение с Covid-19.

„Бяха му поставили кислородна маска. Преди да замине за София, ми даде ключа от шкафчето си, където държеше лекарства и документи. Явно знаеше, че няма да се върне. Докато говорехме, ме помоли да му изпратя медикаментите, пулсоксиметър, с който да си мери сатурацията на кръвта, защото каза, че му пада, и поиска и две бутилки минерална вода. Всяка сутрин пътуваха линейки с PСR тестове за изследване и ги изпратих по шофьора. Милан ми каза: “Нямам въздух. Нямам кислород, въпреки че съм с маска. Искам кислород”, спомня си Ласкова.

На следващия ден в 9,30 часа сестра Ласкова получава съобщение от д-р Първанов, че ще бъде интубиран. След включването на апаратна вентилация обаче лекарят получава инфаркт. Вероятно сърцето не е издържало, защото преди години д-р Първанов отново е имал сърдечен удар, когато са му поставени два стента. Страдал от високо кръвно, диабет и повишен холестерол, за които пиел лекарства, коментира Ласкова.

"Милан беше приятел и баща за нас. Той живееше с нашите проблеми. Нямаше човек, на когото да не помогне. Седмицата, в която беше последно на работа, екстубира пациент и го спаси от Covid-19. Болният беше на апаратно дишане 10 дни. Беше интубиран от д-р Първанов, който денонощно се грижеше за него. Човекът е жив и здрав, чака си PCR теста, за да го изпишат, но доктора вече го няма. Този пациент е част от 7-те с едни от най-тежките форми на коронавирус при нас, с много придружаващи заболявания и от тях трима бяха интубирани и след това напълно излекувани от д-р Първанов. Сред тях и 75-годишна жена, която е жива и здрава”, тъгуват колегите на д-р Първанов.

Според колегите на анестезиолога обаче той не се е заразил, докато е лекувал болните от коронавирус, а по-скоро това е станало в общите части на болницата. „В отделението се обличахме по правилата, категорична е Янка Ласкова.

"С два чифта очила, шлемове, скафандри, еднократни престилки, 3 чифта ръкавици, 3 маски. Така влизаме при болните от Covid-19. Стоим при тях сутрин, следобед и вечер по два часа. Когато излизаме, минаваме пълна дезинфекция, след това хвърляме тези облекла, вземаме душ и продължаваме при другите пациенти, защото оперативната дейност е голяма. Ние трябва да сме и в Covid отделенията, но и да си вършим нормалната част от работата, където няма кой да ни замести. Всеки ден има операции и от заразените пациенти отиваме в операционните. Това е недопустимо, но за мен най-големият проблем е централният болничен корпус, защото там влизат всякакви хора. Той трябваше да се изолира, както е направено с инфекциозното отделение, което има три различни входа – за заразени, за съмнителни и за здрави", смята Ласкова.

 

"Анестезиологът винаги търсел иновативни методи, за да лекува пациентите си. Той беше изключителен специалист и беше спокойно да работиш с него", заяви д-р Георги Мегданов, лекар по уши, нос и гърло и близък приятел на д-р Първанов.

"Каквото и ново да се появи в неговата сфера, той веднага го усвояваше. Ходеше на всякакви форуми и конгреси. Милан трудно ще бъде забравен в Гоце Делчев, защото е спасил хиляди хора. Яд ме е, че помогна на толкова много народ, но на себе си не успя", коментира Георги Мегданов. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано