В Петрич показаха сертификат за ваксинация с печат на турски султан

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

"Зелен сертификат" за ваксина е сред любопитните експонати в Петричкия музей. Ваксинационният документ е за едра шарка и датира от 1908 година. Издаван е за пътуване в Османската империя. Открит е при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра на Петрич.

"Документът е на османотурски език и, според историка, е за извършена имунизация срещу едра шарка. Интересното е, че сертификатът е част от кочан, напечатан в печатница", информираха от Историческия музей в града.

"На ръка в него са попълнени личните данни на ваксинираното лице. Отгоре е поставена турата на султана на Османската империя, което е подпис или печат, с който са узаконявани султанските фермани", уточниха от музея и публикуваха снимка в социалната мрежа.

Наред с други турски документи, сертификатът е предаден на музея в Петрич и е изложен в експозиция, показваща стопанското развитие на града през периода на Възраждането. Точна информация за съдържанието на сертификата за момента липсва, тъй като специалистите по османотурски език в страната са малко. От музея се надяват документът да предизвика интерес в научните среди и да бъде разчетен подробно.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано