В Страсбург решиха за пътя през Кресненското дефиле

Сподели във Facebook

Бюрото и Постоянният комитет на Бернската конвенция продължават да следят проекта за АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

Ще се съблюдават и действията на държавата за опазване на биоразнообразието в района.

Комитетът препоръчва да се изпрати мисия на място, чиято задача трябва да бъде уточнена на следващ етап, съобщиха от МОСВ.

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да не отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Той остава като „възможен файл“, както е било през последните 4 години досега. Това решение беше взето на заседание на Постоянния комитет, което се провежда от 3-6 декември в Страсбург.

Припомняме, проектът за АМ Струма бе официално приет от ЕС, а финансирането за него в размер 387 милиона евро вече е отпуснато. Преди около месец Върховния административен съд в България окончателно отхвърли всичките жалби на зелените организации.

След тази новина от Страсбург е ясно, че АМ „Струма“ в частта й в Кресненското дефиле ще се строи по източния вариант - движението в двете посоки ще се осъществява по различни трасета. Едното е в посока Гърция и ще минава по сегашния път през Кресненското дефиле.

Пътя от Кулата към София ще минава по ново трасе, източно от Кресна.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано