Вариант 1 на матурата по БЕЛ

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Започна първата матура за 12 клас. Изтеглен бе Вариант 1 на задължителния изпит по български език и литература. Около 48 хиляди зрелостници в страната се явиха тази сутрин в определените 750 училища, охранявани от 9000 квестори. Произведението, по което пишат днес е "Посвещение" на Петя Дубарова.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул, както и разумни улеснения. Има и видеонаблюдение в реално време. Тестът по БЕЛ се състои общо от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. "Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година има две теми.

На 23 май е матурата по профилиращ предмет. Зрелостниците могат да избират от общо 18, но изпитите ще са 27, защото тези по чужд език се полагат на различни нива в зависимост от учебния план. Учениците в професионалните гимназии ще полагат освен матура по български и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Прагът за тройка си остава 30 точки.

По-следващата седмица на ход за по-малките. Националното външно оценяване по български език за 4-класниците е на 29 май, а по математика - на 30 май. И двата започват в 10 часа. През юни пък са изпитите на седмокласниците и десетокласниците. Те ще са в едни и същи дни, но по различно време. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни, а по математика - на 16 юни. За 7 клас те започват в 9 часа, а за 10 клас - два часа по-късно, в 11 часа.


Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано