ВАС даде възможност на жени над 43 години да забременяват

Сподели във Facebook

ВАС отмени като незаконосъобразни разпоредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, подписан и от здравния министър.

Според тях жените, навършили 43 години, не се полага безплатно ин витро. Решението е на състава Ваня Анчева, Станимир Христов и Полина Богданова. Делото бе заведено от лекарка.

Две са отменените разпоредби. Първата предвижда, че независимо от медицинските индикации, които се съобразяват при решението за финансиране на ин витро, не се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението за нея. Втората пък „отрязва“ възможността държавата да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези жени, сочат в мотивите си върговните магистрати.

Mагистратите са установили, че през 2011 година, когато е прието възрастовото ограничение, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, тъй като то е въведено без мотиви. Освен това е нарушен и чл. 77 от АПК, тъй като проектът не е обсъден заедно с представените становища, предложения и възражения.

ВАС напомня, че именно мотивите са гаранция за спазването на принципите на изработването и на приемането на проект на нормативен акт – обоснованост, откритост, стабилност и съгласуваност. От решението става ясно, че представителят на министъра на здравеопазването е посочил каква е причината да се въведе възрастовото ограничение – тъй като се прилага хормонална стимулация, която при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания, а освен това с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано