ВАС решава ще се избира ли нов кмет в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

До две седмици ВАС излиза с решение по делото за предсрочно прекратяване мандата на благоевградския кмет Румен Томов.

Заседанието бе проведено днес. В залата се явиха адвокатът на Румен Томов - Милана Кривачка, както и председателят на Общинската избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров.

Двамата оспориха решение на Административен съд, в лицето на съдия Димитър Узунов, който постанови, че градоначалникът е извършил нарушение на Закона за местнтото самоуправление и местната власт, като в указан срок - 4 декември миналата година, не е заличен като едноличен търговец. Томов само е прехвърлил ЕТ-то на сина си, освен това не е сезирал ОИК-Благоевград и ОбС за действията му по излизане от фирмата.

ВАС даде днес ход на делото по същество. За детрониране на кмета Томов пледира общинският съветник Албина Анева, която бе кандидат за кмет от партия МИР. Доводи за извършено нарушение на член 41 от ЗМСМА направи и адвокатът на ГЕРБ Паскал Бояджийски, който настоя да се потвърди решението на благоевградския съдия Узунов.

Припомняме, до заплетения казус се стигна след искане на бившия градоначалник Атанас Камбитов пред ОИК-Благоевград за снемане на правомощията на Румен Томов именно заради това, че не е заличен в срок от Търговския регистър. Членовете на избирателната комисия обаче отказаха да детронират Томов. Последва атакуване пред Административен съд-Благоевград от страна на неуспелите в кметската надпревара Албина Анева и Валери Смиленов, както и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

АС-Благоевград реши, че Томов е престъпил закона и разпореди на ОИК да го освободи преждевременно. На свое поредно заседание избирателните спецове решиха също да обжалват съдебното решение. Жалбата им пред ВАС обаче бе подписана с "особено мнение" от представителите на ГЕРБ в комисията Биляна Петачка, Елена Панчева и колегата им Стоян Терзийски.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. О -
    Момчето си отива хаха след толкова поразии и пиянски изцепки няма да ме е яд за него

Избрано