ВАС реши казус за експериментално изгаряне на боклуци

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Върховен административен съд излезе с окончателно решение за забрана изгаряне на отпадъци в пешите на ТЕЦ, дори и експериментално.

В съществеващата горивна инсталация предприятието, свързвано с бизнесмена Христо Ковачки в Бобов дол, няма право да извършва тези дейности. Делото бе образувано по жалба на сдружение „За Земята – Достъп до правосъдие“.

Предмет на съдебния спор е съдържанието на писмо от Министерството на екологията от 2018 година, с което ТЕЦ „Бобов дол“ е информиран, че може да проведе експеримента с модифицирани горива, тоест въпросните отпадъци, без предварително поставяне на специални условия в Комплексното разрешително по отношение на горивните съоръжения, които ще се използват. В точки 1 до 6 от писмото, подписано от тогавашен заместник-министър на околната среда, са описани условията, при които може да се извърши експерименталното изгаряне.

Върховните магистрати са потвърдили преценката на първоинстанционния административен съд, че заради поисканото от ТЕЦ “Бобов дол” изменение на инсталацията, независимо че горенето е пробно, единствено министърът на околната среда и водите е компетентен да даде подобно разрешение, а не зам.-министъра.

Припомняме, през месец юни излезе друго решение на софийския Административен съд, с което Министерството на енергетиката е осъдено да заплати на ТEЦ „Бобов дол“ над 3,5 милиона лева обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

От тях 2 080 242 лева са за претърпени преки вреди от нищожен административен акт на министерството, което по това време е било оглавявано от сегашния депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано