ВАС с решение за коалицията на Пеевски

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Върховен административен съд постанови решение по жалбата на Делян Пеевски  срещу Централната избирателна комисия.

Магистратите счетоха, че ДПС-Ново начало тряба да получи регистрация за вота на 27 октомври. Изпратили са решението в ЦИК за незабавно вписване.

"По безспорен и несъмнен начин е установено по делото, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 02.09.2024 г. в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е отразено в регистъра, не е и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори", пише в мотивите на съда.

ВАС приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“, още в 00,05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път. Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано