Вдигат цената на природния газ

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

КЕВР решава окончателно за цената на природния газ за месец април. През март струваше около 128 лева за мегаватчас.

Очаква се новата ставка да е с 13,35 процента по-висока. Тази цена не е окончателна. Тя ще бъде изчислена, след като бъдат получени актуалните данни, отнесени към утрешния ден, който е последният за месеца, стана ясно от днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Със заявлението от 11 март “Булгаргаз” предложи цената на природния газ да бъде 179,36 лева за мегаватчас, но без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март в размер на 113,73 лева за мегаватчас, което означаваше, че предложеното от обществения доставчик на 11 март увеличение на природния газ от 1 април беше с 57,71 процента.

Заявлението, което е било подадено от “Булгаргаз” на 11 март, е отразявало данните към 10 март, когато цените на природния газ е била много висока, изтъкнаха от КЕВР. Оттогава цените са се понижили. Към днешна дата това поевтиняване на природния газ би се отразило на цената и по изчисления тя би била около 128 лева за мегаватчас.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, който участва в откритото заседание дистанционно по “Скайп”, заяви, че няма никакви забележки по представения от КЕВР доклад. "Сегашния начин на отбелязване на прогнозна цена 20 дни преди да е настъпил моментът на окончателното приемане на решението не върши работата, която е необходима за обществото да направи своите преценки и бизнесът да се подготви", коментира пред Нова председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано