ВЕЦ-ове на монополист пресушиха Санданска Бистрица

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Ограничиха производството на електроенергия в три ВЕЦ-а край Сандански.

Те са собственост на "Енерго-про". Разпореждането е на МОСВ и е заради безводието в река Санданска Бистрица през последните дни.

Драстичното пресъхване на реката е поставено на дневен ред от общинарите. Предлагат специална сесия в ОбС за решаване на важния за Сандански воден проблем.

Към момента от ресорното министерство не съобщават за какъв период е спряна дейността на чешкото дружество, което приватизира преди повече от 15 години ВЕЦ "Сандански", "Лиляново" и Попина лъка" за близо 40 000 000 долара.

Припомняме, "Енерго-про" стъпи като монополист в производството на електроенергия от водни източници в Югозапада след серия скандали.

Сделката за ВЕЦ-овете първоначално бе стопирана от АП, тогава ръководена от Левон Хампарцумян, който отказа да подпише договора. Официалната причина беше, че е нужно първо да се изработи стратегия за приватизация на енергетиката и едва след това да се раздържавяват ВЕЦ-ове.

Сред приватизационните среди обаче се говореше, че реалната причина за спирането на сделката с чехите е интересът към каскадата, проявен от нашенски групировки. Твърдеше се, че "Литекс комерс" на Гриша Ганчев - един от неуспелите кандидати за покупката на Санданска Бистрица, са уговаряли "Енерго-про" да се откаже от водните централи в Сандански.

Чешкото дружество стапанисва и ВЕЦ "Самораново" край Дупница.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано