Великденски кукери гонят злите сили и пробуждат доброто

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

В ранното утро на Великден атрактивни кукерски групи с игри и заклинания прогонват злите духове, „събуждат” природата и доброто у хората. Уникалният карнавал привлича традиционно хиляди в разложкото село Елешница, за да отпразнуват по различен начин Възкресение Христово.

Кукерите от трите махали се събрит на площада. Местните тели се готвят за него три месеца. Те подготвят уникални кукерски костюми и празнични носии, за да възвестят пролетното пробуждане на природата и Възкресението на доброто у хората. По този начин жителите на село Елешница запазват старите български традиции и ги предават на поколенията.

Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е „пренесло” по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите.
Площадът на Елешница и тази година ( на 5 май, неделя), едвам ще побере зрителите, а над 400 участници от трите махали от четиримесечни бебета до 90 годишни го превръщат в арена на атрактивни скечове, на надиграване и надсвирване, но преди това сцената окупират талантливите самодейци. Над 400 кукери прогониха злите сили на фестивал в Елешница. Той е единствен в страната на Велкиден. Прави се от 1991 година. Завършва с голямо великденско хоро.



Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано