ВиК спира инвестициите заради скъпата електроенергия

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

ВиК операторите са изправени пред колапс заради рекордно високите цени на електроенергията, която купуват от Българската енергийна борса. Плащането на новите сметки за електричество ще се наложи да бъде направено за сметка на планираните инвестиционни дейности на дружествата, което не е в интерес нито на самите оператори, обяви изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг” ЕАД Илиян Илиев на работна среща с кметове от Управителния съвет на Националното сдружение на общините. На срещата бяха кметът на Белица Радослав Ревански и заместник-кметът на Кюстендил Росица Плачкова.

Ръководството на ВиК Холдинга обясни, че през последната година основната дейност на Холдинга е насочена да подпомага изпаднали във финансови затруднения ВиК оператори. В търсене на допирни точки за съвместна работа двете страни обсъдиха европейското изискване общинските ВиК дружества да влязат в областните ВиК Асоциации, за да има съответния регион достъп до безвъзмездни европейски средства от милиони левове за
развитие на ВиК мрежата и инфраструктурата.

Основният проблем пред окрупняването в сектора е моделът, при който успешните дружества поемат негативите на лошо управляваните, а гражданите са обречени да плащат високата цена на водата и безотговорността. Като пример се посочи, че абонати на общинско ВиК плащат 2 лева по-малко за кубик от от съседни общини, които са във Водна асоциация.

С присъединяването на общинското ВиК към ВиК Асоциацията цената за потребителите рязко ще скочи за сметка на инвестициите, които ще бъдат пренасочени към региони, в които от десетилетия проблемите остават нерешени, заяви кметът на Троян. Донка Михайлова настоя българската държава да разпише механизъм за компенсиране на ВиК операторите в неконсолидираните територии. Според действащото законодателство има изискване общинското ВиК да да се присъедини към ВиК Асоциацията. В тази посока са и внесените предложения от народни представители за промяна в
текстове на Закона за изменение и допълнение на Закона за регулиране на Ръководствата на ВиК Холдинга и НСОРБ в следващия месец ще анализират обстойно европейските изисквания и действащите в други държави механизми, така че да бъде постигнат плавен преход по отношение на цените и справедливост по отношение на разпределението на ресурса за подкрепа в обновяването на инфраструктурата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано