Високосният ден бе почетен и от "Гугъл"

Сподели във Facebook

Четвъртък - 29 февруари, е високосен ден, който се случва през четири години. Слънчевата година е дълга приблизително 365,2422 дни. Нито един календар, съставен от цели дни, не може да се равнява на това число и простото пренебрегване на привидно малката част създава много по-голям проблем, отколкото може да се предположи.

Хората отдавна са организирали живота си в съответствие с това, което са наблюдавали на небето. Древните египтяни са засаждали реколтата си всяка година в нощта, когато най-ярката нощна звезда е изчезвала, а историците в Древна Гърция и Рим също са разчитали на положението на звездите, за да закрепят събитията във времето. Религиозните водачи са очаквали празничните дни да съвпадат с определени сезони и лунни фази.

И "Гугъл" отбеляза високосната 2024 година. Припомниха се факти през вековете. При Гай Юлий Цезар разминаването в римския календар с астрономическия вече било три месеца. Той се опрял на египетските знания и направил първата реформа останала в историята като Юлиянски календар.

Векове по-късно папа Грегорий реформирал Юлианския календар и днес използваме Грегориански календар. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие на тропическата година. Най-дългият период между две високосни години е бил 8 години и се е разпростирал между 1896 - 1904 година. В китайския и в еврейския календар се вмъква по един допълнителен месец, посочиха от световната компания "Гугъл". Честит рожден ден на празнуващите през четири години!

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано