Висши полицаи инспектират Кулата

Сподели във Facebook

Решават как да облекчат трафика и бежанския натиск през българо-гръцката граница.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред провежда изнесено заседание в Петрич. С тях са и висши полицаи и граничари.

Поканени са представители на политическото и професионалното ръководство на МВР и представители на местната власт.

На ГКПП-Кулата по-късно днес ще се докладват предприеманите мерки за противодействие на миграционния натиск, превенцията срещу нарушенията и подобряване на трафика на пътните превози през граничните пунктове.

Както вече информирахме, общинарите в петрич предлагат изграждане на ново трасе на изход от ГКПП-Кулата.

В писмо, адресирано до Агенция "Митници", Външно министерство, АПИ и МРРБ, се настоява за спешно решаване на съществущите проблеми, свързани със задръстванията и затрудненото придвижване на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси към Гърция.

"Към момента движението в този участък – пред граничния пункт, е организирано, като са осигурени по едно пътно платно за вход и изход от граничния пункт. При ситуации, в които колони товарни автомобили изчакват пред пункта за влизане в Република Гърция, останалите МПС пътуващи в същата посока, навлизат в насрещното платно, по което се движат автомобили излизащи от пункта и влизащи в България, а това води до предпоставки за произшествия. Именно малката пропускателна способност на пътното платно за влизащите в Гърция автомобили и конфликтните ситуации с излизащите от пункта МПС, в комбинация с интензивния трафик, са основната предпоставка за честите задръствания на това място", се сочи в писмото на Община-Петрич.

Съгласно одобрен устройствен план, за вход към Кулата, в посока Гърция, е предвидено двулентово пътно платно с обща ширина 10 метра. За изход от ГКПП и вход към нашата страна, се предвижда ново пътно трасе с ширина 7 метра.

Според отразеното в плана в обхвата на изходното трасе сега има изградена крайпътна ивица, но с одобряването на устройствения план се предвижда нейното премахване с цел изграждане на новото трасе.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано