Включиха ученици в наказателен процес срещу дрогиран водач

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Ученици наказаха обвинен за употреба на наркотици преди да седне зад волана на автомобила си. Постановиха лишаване от свобода за 1 година и го глобиха 500 лева, че шофира без книжка. Младежите от 11 клас в СЕУ "Свети Паисий Хилендарски" в Дупница участваха в симулативен наказателен процес по проект на прокуратурата. За разлика от титулярите в плавосъдието не отнеха колата на нарушителя в полза на държавата.

 

Децата бяха придружени от учителя си по история и цивилизация Маргарита Сапунджиева и подпомагани по време на симулативния процес от ментори Страхил Гошев от Районен съд - Дупница, районният прокурор Албена Разсолкова и нейни колеги.

С ентусиазъм те влязоха в ролите на съдии и прокурор, подсъдим и адвокат, на свидетели и лекар от Спешна медицинска помощ, приятелката на подсъдимия и вещо лице – съдебен токсиколог от ВМА – София.

Районният прокурор Албена Разсолкова коментира ползите на подобни образователни инициативи. „Учениците ще научат как се дават показания и как едно лице, нарушило закона, ще получи наказание. Ще направят за себе си равносметка. Ние обръщаме тяхното внимание към опасностите и рисковете, като например наркотиците, които са изключително разпространени. Като институции правим каквото можем, но и обществото трябва да се включи. Децата трябва да стоят далеч от наркотиците“, заяви правораздавателят.

Всички участници получиха в подарък екземпляри на Конституцията на Република България, образователни материали и специалната брошура на Районна прокуратура - Кюстендил „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!“

Напиши коментар

Коментари

  1. Ponci -
    Верно ли тия наркомани къде се събират на градинката Левски правят сборища тоя Варадинов им прави свирки

Избрано