ВМРО към СЕМ: Цензурират "неудобни" кандидати за местна власт

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

ВМРО пусна сигнали до СЕМ и до ЦИК за поставяне в неравностойно положение на кандидати за кметове и общински съветници.

Визират отразяването на кандидата за кмет Антон Хекимян. Според войводите кандидатурата в последния момент обяснява и отношението на медията към определени партии и техните кандидати за същите позиции в Столична община, а именно - СОС и кметския пост.

Публикуваме част от позицията: "Като национална телевизия бтв се явява доставчик на медийни услуги. Като такъв тя следва стриктно да съблюдава всички изисквания на Закона за радиото и телевизията и всички нейни подзаконови нормативни актове. Горното важи с още по-голяма сила в процесния случай, тъй като това е една от водещите национални телевизии и играе решаваща роля във формирането на общественото мнение в страната. От една страна, съобразно чл. 6, ал. 2, т. 1, доставчиците на медийни услуги разпространяват обществено значима информация като една от областите, които изрично е посочена, е именно политиката. От друга страна, чл. 6, ал. 2, т. 6 от ЗРТ, по императивен начин въвежда изискването да се отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания, свързани с политическа и икономическа тематика. Смятаме, че екипът на национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“, е нарушил именно гореописаните разпоредби на Закона за радиото и телевизията, пишат в сигнала юристите на ВМРО.

Сред мотивите в сигнала е посочено също, че постът, който е заемал Хекимян едва ден преди обявяването на официалната кандидатура и регистрацията на му за кандидат за кмет, а именно директор на „Новини, актуални предавания и спорт“, поставя в неравностойно положение другите кандидати за кметове на столицата. А причината е, че той е имал пряк контрол и възможност за подбор на всички гости, които са обявили своята кандидатура за кметове на София.

Нещо повече, в лични разговори членове на екипа на телевизията са споделили, че имат редакционна политика да канят само кандидати от парламентарно представени партии и коалиции. Това е изключително грубо нарушение на принципа за задължителен плурализъм в отразяването на отделните кандидати и гледни точки. За сравнение, други доставчици на медийни услуги в своите новинарски и актуално-публицистични предавания през изминалите два дни канят кандидати, които са представители както на парламентарно представени партии и коалиции, така и на непарламентарно представени, кандидати от всеки политически сектор", пишат още в сигнала до СЕМ и ЦИК.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано