Воеводи организираха факелно шествие

Сподели във Facebook

Навършиха се 131 години от основаването на ВМРО - най-старата патриотична формация в България.

ВМОРО (Вътрешната македоно-одринска революционна организация) е създадена на 23 октомври 1893 г. в Солун от шестима млади българи - Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Антон Димитров и Христо Батанджиев, като организация на българското население в Македония и Одринско, бореща се за освобождението на изконните български земи, които по силата на Берлинския договор остават в пределите на Османската империя.

Паметната дата ще бъде отбелязана в Кюстендил и в столицата. Кюстендилските воеводи организират днес факелно шествие, което ще тръгне от Паметника на Дядо Ильо войвода и ще стигне до Паметника на Тодор Александров в града.

В събитията по отбелязване на годишнината ще участват членове на ръководството на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов, членове и симпатизанти. И днес ВМРО продължава да следва възрожденската идея за освобождението на Отечеството в трите части на българското етническо землище – Мизия, Тракия и Македония и да се бори за правата на българите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано