ВСС решава абсурдна ситуация на съдийка

Сподели във Facebook

Изслушват във ВСС съдебен шеф заради магистрат в абсурдна ситуация. Оказва се, че има разпределени дела в две съдилища. Това води не само до невъзможност да довърши обявените за решаване дела, но и да разгледа непрекъснато постъпващите нови производства.

Случаят е с Ангелина Бисеркова от Районния съд в Петрич. Преди около две години Бисеркова бе командирована в Окръжен съд-Благоевград. През април ВСС отмени заповедта и я върна обратно в Петрич, където гражданските дела бяха закъсали.

Ангелина Бисеркова обаче обжалва решението пред ВАС, като иска и спиране на предварителното му изпълнение, което е уважено от върховните съдии. Кадровиците трябваше да приемат за сведение определението на ВАС, но покрай това беше обявено, че е постъпило писмо от председателя на РС-Петрич Атанас Кобуров, който иска да бъде изслушан заради проблеми в Благоевградския съдебен район. ВАС и реши да покани за изслушване шефа на РС-Петрич Атанас Кобуров.

„В настоящия случай са доказани значителните вреди, които понася оспорващата при изпълняване на длъжността съдия, които в голямата си степен не са пряка и непосредствена последица от издадения акт, а от продължаващите действия на трети лица, които произтичат от непосредственото действие на оспорения акт и които не са съобразени с факта на неговото издаване. Видно от твърденията в допълнително представената молба, жалбоподателката правораздава в две съдебни институции, разпределят и се дела на 100% по системата за случайно разпределение и следва да изпълнява едновременно длъжността на районен и на окръжен съдия, като съответно изписва дела и участва в съдебни заседания“, посочва в определението си тричленният състав на ВАС с председател Тодор Тодоров и членове Росен Василев от Благоевград и Хайгухи Бодикян -докладчик, пише правният портал Лекс. Те уточняват, че разпределянето на дела на 100 процента натовареност е възникнало след решението на Съдийската колегия и е достатъчно основание да се приеме, че в случая са налице трудно поправими вреди за упражняване на професионалната дейност от страна на Ангелина Бисеркова.

„Налице е недопустимо упражняване на правораздавателна дейност в две отделни съдебни институции, което е в противоречие със законовите изисквания на ЗСВ. Отделно от това лицето търпи вреди за осъществяване професионалната си дейност, която е непосредствено свързана и с обществения интерес. Съдията е в обективна невъзможност да приключи и довърши обявените за решаване дела, както и да разгледа непрестанно разпределящите и се такива в две отделни съдилища“, посочва ВАС.

На заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обаче стана ясно, че откакто се е върнала в Районния съд в Петрич, Ангелина Бисеркова на практика не гледа дела.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано