ВСС утвърди съдебен шеф

Сподели във Facebook

ВСС потуши скандалите, свързани с избор на съдебен шеф.

На свое заседание с девет гласа утвърдиха Рая Манолева за административен ръководител на Районен съд-Сандански. Двама от членовете бяха против Манолева. Досегашният председател Стойка Янева загуби състезанието за поста.

И двете съдийки са завършили Югозападнаия университет в Благоевград през 1997 година. Рая Манолева е сестра на бившия икономически зам.-министър Александър Манолев, който е подсъдим за злоупотреба с европейски пари. Била е правораздавателка в Петрич, но в Сандански е девета година.

Стойка Янева е магистрат в същия съд от 2004 година. До момента е временен шеф, като пое мястото от Николинка Бузова, която бе командирована в Специализирания наказател съд преди близо две години. Колегите й в Сандански не желят тя да е административен ръководител, не са съгласни с с нейния стил и методи на работа. Припомняме, проблемът с Янева бе дискутирав преди Нова година във ВСС, като в него се включи активн

Пред ВСС Рая Манолева се аргументира с изградените добри взаимоотношения с магистратите и съдебните служители, както и с институциите и гражданите. Като свои приоритети тя посочва екипната работа, приемствеността на добрите практики в правораздавателната дейност на съда, усъвършенстване на процеса на управление на делата, постигане на срочно и ефективно правосъдие, прозрачно управление, както и подобряване на работната среда. Тя ще насърчава повишаването на квалификацията на магистратите и служителите, и ще съдейства за осигуряване на публичност и повишаване доверието в съдебната система посредством представяне на работата на институцията. Постигането на тези цели се обвързва с продължаване на създадената практика за упражняване на ежемесечен контрол върху срочността за насрочване и разглеждане на делата и за изготвяне на съдебните актове, както и извършването на периодичен анализ на цялостната дейност на съда. Оптимизирането на дейността на Районен съд – Сандански, се обвързва с усъвършенстването на материална база и техническа обезпеченост. Предвижда се ежемесечно провеждане на общи събрания на съдиите с цел дискусия по актуални въпроси за организацията на работата на съда и при констатирана противоречива съдебна практика. Ще продължи практиката за обсъждане по отделения на отменени и изменени съдебни актове, с цел избягване на противоречиви решения по сходни казуси, както и за запознаване с нови или съществено изменени нормативни актове.

Подкрепа за съдия Манолева заявиха Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Драгомир Кояджиков, Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева, които обърнаха внимание на притежаваните от нея професионални качества, на дадената от Общото събрание на съдиите в Районен съд - Сандански оценка и подкрепа за нейната кандидатура, на показаните желание и умение да се справи с конфликтната ситуация в съда, на демонстрираните от нея умереност и диалогичност.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано