За първи път камбанен звън в благоевградско село

Сподели във Facebook

В благоевградското село Церово осветиха камбаната на първия православен храм, носещ името на Свети Пантелеймон. Осветът извърши Неврокопският митрополит Серафим. Стотици миряни присъстваха на знаменателното събитие. В Церово никога не е имало църква.

Сред гостите на църковната служба бяха водачът на листата на БСП в Благоевградски избирателен район професор Георги Михайлов, областният лидер Валери Сарандев, както и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

„Похвално е това богоугодно дело на местните хора, които години наред са преследвали своята мечта – да имат свой православен храм. Нека църквата им вдъхне повече вяра в доброто. Вярвам, че те ще бъдат възнаградени за своето богоугодно дело – да построят толкова красив и впечатляващ православен молитвен дом”, коментира професор Георги Михайлов. Той пожела на жителите на Церово камбанният звън да ги пробужда духовно, да им помага да намират вяра и да вършат добри дела, както и гласът на камбаната да прогони надалеч всяко зло.

Георги Михайлов не скри възхищението си от упоритостта на местните хора, които 22 години изминават стъпка по стъпка, за да имат собствена църква. Много от тях са се трудили доброволно, за да вдигнат храма.

„Разбира се, че едно такова дело не може да се довърши без помощта на благодетели, на дарители. Знам, че бизнесмен от Неврокопския край е направил много за построяването на този православен дом на вярата”, каза  професор Георги Михайлов. С тази своя вяра хората в селото ще завършат богоугодното дело, сигурен съм в това, допълни Михайлов.

Със специален кран тежката над 150 килограма камбана бе закачена в камбанарията и всички се насладиха на красивия й глас, който се разнесе над Церово.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано