Забатачени дела срещу властници в Банско и Кюстендил

Сподели във Facebook

МВР обяви умишлено забатачени разследвания и образувани дела срещу представители на местната власт. Сред клиентите на прокурорите от години са кмет, заместник-градоначалник и съветници.

Сред тях е досъдебно производство срещу Сашка Въчкова, дългогодишна зам.-кметица в Банско. Разследването е за корупционни действия и съставяне на документи с невярно съдържание. Длъжностните закононарушения, свързани с получаване на субсидии, са извършени години, но прокуратурата в Разлог е образувала делото през декември 2019-та. Преди месеци от държавното обвинение с инициали обявиха, че производство е приключило с внесен в съда обвинителен акт. В периода от април 2008 година, до октомври 2009-та, банскалията е получил над 180 000 левана база неверни протоколи за свършена работа, свързана с озеленяването в града. Сашка Въчкова е заявила по делото, че няма притеснения, защото не е извършвала незаконни действия.

От обвинителния акт става ясно, че задълженията на фирмения шеф включвали на свой риск и срещу възнаграждение, извършване на залесителна и друга дейност – почистване на сечище, изнасяне на камъни, раздробяване на пънове с навесен ротор, риголване, дисковане, подравняване с влачка, закупуване на едногодишни фиданки, маркиране на посадни места, временно съхраняване на фиданки, разнасяне на фиданките по места, залесяване с меч „Колесов“, закупуване на хербицид, третиране с хербицид с гръбна пръскачка, транспорт за доставка на фиданки, направа на ръчни тераси, съобразно технологичен план и спецификация. Определен бил и срок за изпълнение - 4 месеца и 2 седмици, който впоследствие, след сключен анекс към договора с Фонда, бил удължен до октомври 2008 година

Протоколите, заедно с фактурите, били предадени в Община-Банско за плащане. Всеки от обвиняемите знаел, че отразеното в тях, както и посочените цени, не отговарят на действителното положение. Намерението на обвиняемия било,чрез подписване на протоколите с невярно съдържание, а след това и на фактура, удостоверяваща извършените дейности и дължимата за тях цена, той и дружеството „Б.-ГЛ“ ООД да получат без правно основание въпросната сума. Целта на обвиняемата Въчкова, чрез подписване на протоколите и на фактура, издадена от него, да му даде възможност да я получи.
Въз основа на представените документи било разпоредено на дружеството да се заплати сумата от 180 188.70 лева. До реален превод на сумата не се стигнало, поради независещи от възложителя и обвиняемите причини - сключен анекс към договора между Държавен фонд „Земеделие“ и Община Банско за промяна на първоначално одобрената помощ, сочат от прокуратурата в Разлог.

Бави се дело срещу кмета на Бобошево Крум Маринов, сочат от МВР. Сигналът е в Специализираната прокуратура. Има забатачени преписки от миналата година срещу съветник от Перник и общинари от Кюстендил.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано