Забраниха на партиите да сменяват членове и председатели на СИК

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Забраниха на Районните избирателни комисии да подменят повече членове на СИК. Разпоредбата е на ЦИК. Решението е след серия оплаквания от председатели на РИК срещу своеволията на партиите и коалициите, часове преди утрешния вот.

ЦИК се позовава на член 93 от Изборния кодекс. Той указва, че всяка Секционна избирателна комисия осъществява правомощията си от деня на назначаването ѝ до приключване на съответния вид избор, предаването на изборните книжа и материали в Районната избирателна комисия, а при изпълнение на своите правомощия членовете на секционни комисии са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс.

Драматична е ситацията в РИК-Благоевград, предупреди шефът на комисията Марти Бусаров. Той е дългогодишен избирателен специалист, но с такова безотговорно поведение от страна на партиите, до момента не се е сблъсквал.

Днес започна предаването на изборните книжа в Община -Благоевград. Оказва се, че масово ангажираните не знаят в коя секция са вписани, а имало и такива, които не са разбрали, че са подменени в последния момент. Същата е ситуацията и с председателите на съответни СИК, които буквално са били сменени снощи, призна Мартин Бусаров.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано