Задушница е, почитаме починалите
В събота преди Месни заговезни е Задушница.
Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, да подпомогнем болни, страдащи или изнемогващи, да раздадем дрехи на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки.
За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито.
Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата.
Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница.
На гроба на починалите или посещавайки други християни, на Задушница правим така наречените помени или раздавки - всеки с това, което според възможностите си е приготвил.
Прието е да подават варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.
Коментари