Заека за съд за добив на баластра и подкопан мост

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Прокуратурата присключи разследване срещу собственик на пресевна, добивал баластра на непозволено място. Обвинителите твърдят, че е причинил подкопаване на важен мост. Атанас Костадинов, известен в Петрич като заека, е подсъдим по член 240 от Наказателния кодекс. Той е осъждан ефективно преди повече от осем години.

Привлечен е към наказателна отговорност за незаконен добив на подземни богатства по смисъла на разпоредбите на Закона за подземните богатства, представляващи държавна собственост, извършен в защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразиеу транспортиране и преработване на незаконно добити подземни богатства. Мястото на престъплението е река Струма, в района между петричките села Дрангово и Ръждак.

Припомняме, че Заека бе заловен по време на специализирана операция през 2020 година. Тогава на място беше лично бившият екологичен министър Емил димитров-Ревизоро. Бяха установени багери и камиони с над 3000 кубика пясък, изгребан от коритото на Струма. Двама от помагачите на собственика на пресевната успяха да избягат преди проверката, а Заека бе арестуван за кратко.

От прокуратурата в Петрич са категорични, че са правени незаконно преграждания на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична. Действайки по този начин, обвиняемият Костадинов е успял незаконно да добие 37 105,898 кубика строителни материали (баластра), представляващ държавна собственост от коритото на р. Струма, в землището на село Дрангово. Те били продадени на различни фирми от района на община Петрич. Многократно били извършвани проверки от контролните органи и полицията, изготвяни констативни протоколи, съставяни актове. Обвиняемият не оказвал съдействие, проявявал арогантно отношение към проверяващите, препречвал пътя на полицейските служители. В хода на разследването са събрани доказателства за извършени други престъпления – проявена безстопанственост по отношение на общинските имоти, повреждане на защитена територия и на мост над река Струма. В резултат на незаконния добив на подземни богатства бил повреден мост, изграден на път Гоце Делчев – Петрич – Граница Северна Македония. Съоръжението се оказало подкопано, в резултат на което водите на реката удряли директно устоите на моста, износвало се речното дъно, фундаментите на стълбовете се оголвали и нямали контакт със земната основа. За незаконно изградената пресевна база многократно бил сезиран кметът на Петрич Димитър Бръчков, който отново е в изборна надпревара за градоначалническия пост. На място били изпращани служители от общинската администрация, които изготвяли констативни протоколи, но отношение не се взимало и базата не била премахната.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано