Закрито депо трови дупничани, екологична бомба в река Джерман

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Сигнали за задимяване и неприятна миризма са получени на "зелените" телефони на екоинспекторите.

Обгазяването е в Дупница и съседните населени места. След извършена проверка станало ясно, че миризмите са в резултат на самозапалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци.

На площадката на депото не е осигурено достатъчно количество земни маси, което е предизвикало самозапалване на депото. Към момента на проверката пожарът не е потушен.

Община Дупница е сезирала Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението за предприемане на съответните действия, съобщиха от РИОСВ-София.

На място ще бъде позиционирана специализирана лаборатория на Изпълнителна агенция по околната среда, която ще измери показателите за качеството на атмосферния въздуха в района.

За пореден път дупничани алармират за измряла риба в реките Джерман и Разматаница. Извършена проверка съвместно с Изпълнителна агенция по околната среда.

Направен е оглед и са взети водни проби, включително и от отпадните води на ТЕЦ „Бобов дол“, които показват завишения. При експресните проби се наблюдава висока стойност на pH в река Разметаница след заустване на отпадните води на ТЕЦ „Бобов дол“. Направен е експресен анализ за pH реакция, кислородно съдържание, температура на водата и електроповодимост.

Водните проби са предадени за физико-химичен анализ към акредитираната централна лаборатория София на ИАОС. По време на извършването на проверката е получен нов сигнал за умряла риба в река Джерман. Експертите отново са взели на място водни проби. Ще бъдат предприети съответните административно наказателни мерки след получаване на всички резултати от проведеното изпитване. Проверките на реките продължават съвместно с Изпълнителната агенция по околната среда до установяване на източника на замърсяване.

Миналата седмица също бе извършена проверка в двете реки, но екоинспекторите не отговарят каква е причината за мъртвата риба и лоши показатели на водата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано