Залесяват експериментално 100 декара сухоустойчиви дървесни видове

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

ЮЗДП - Благоевград залесява експериментално сухоустойчиви дървесни видове на площ от 100 декара. Фиданките са корков дъб, каменен дъб, космат дъб, пърнар и валонея. Ще се засадят атласки кедър, кипарис, черен бор и брутски бор.

Сухоустойчивите дървета ща са на територията на лесничействата в Гоце Делчев, Петрич и Сандански.

Дейностите по експериментално залесяване са по проект за климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна.

На част от площта е предвидена схема на залесяване, при която ще бъдат създадени и семепроизводствени градини от дървесни видове, които все по-рядко се намират на територията на страната ни. Определени са площи в най-южната част на Предприятието на  територията на ТП „ДГС Гоце Делчев“, ТП „ДГС Петрич“ и ТП „ДГС Сандански“, с цел извършване на наблюдения за възможностите избраните сухоустойчиви видове да се използват за по-мащабни залесявания. 

Общият принцип и съображенията, които са в основата на избора на видовете за залесяване, се основава на техните биологични особености и екологични изисквания. В по-голямата си част това са видове поне отчасти разпространени в субтропичните области и притежаващи определен капацитет за адаптация към наблюдаваната през последните десетилетия тенденция на засушаване на климата. Включени са местни дървесни видове (автохтонни видове от дендрофлората на България) и чуждоземни видове.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано