Забраняват промакедонско сдружение в Благоевград

Сподели във Facebook

Окръжна прокуратура в Благоевград настоя пред съда да се заличи регистрацията на промакедонско сдружение.

Това стана след сигнал на ДАНС и нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Какво вече информирахме, регистрираното преди месец в Благоевград - "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“, има опасни цели и противоречи на българската конституция.

Учредителите сочат, че е редно да има македонско етническо малцинство в България. Те са близки до забранената преди време организация "ОМО-Илинден Пирин".

Опасна дейност извършва и още едно сдружение в Благоевград - "Антични македонци". Прави впечатление, че „Антични македонци“ е регистрирано много скоро след регистрацията на предходното сдружение. В неговия Устав са заложени цели за изследване и проучване на историята и културата на македонския народ от антично време и до днесq цялостна поддръжка на всички проекти на полето на културно-просветната дейност, всички научни дейности от областта на античната македонска история и култура.

В средствата за постигане на тези цели се предвижда популяризиране чрез списания, бюлетини, брошури, плакати, материали от конференции и други подобни издания, чрез електронни средства и носители, публикации, кампании и обществени изяви с цел повишаване интереса на медиите, институциите, организациите и обществото към Сдружението.

Видно от списъка на учредителите на това сдружение, в него фигурират лица, които са сред учредителите на политическа партия „ОМО – Илинден - ПИРИН“ (обявена за противоконституционна с Решение № 1 от 29.02.2000 г. по к.д. № 3/99): Иван Сингартийски (председател на партията), Иван Гъргавелов (секретар на партията) и Ангел Безев (заместник - председател). В мотивите си към това решение Конституционният съд, като обсъжда дейността на политическа партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“ изрично посочва, че „Непосредствено след учредителното събрание на партията в. „Нова Македония от 21 – 22. ІІІ. 1998 г. препечатва интервю на Иван Гъргавелов, секретар на партията, дадено пред вестник „Народна воля“, в което отправя обидни квалификации за българската нация и посочва, че са унищожени уникалният фолклор, култура, традиции и самобитност на македонския народ, крадат се историята, обичаите и се отрича националният му идентитет.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано