Защитиха вековни дървета в областите Благоевград, Кюстендил и Перник

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

МОСВ обяви за защитен вид вековни дървета в Благоевградско, Кюстендилско и Пернишко.

Едно от тях е благун. Дървото е на 356 години, с височина 13 метра. Обиколката му е 3,74 метра. Расте симитлийското село Ракитна. 

Благунът е предложен за защита от Асоциацията на парковете в България.

Второто от вида благун е на 300 години. Висок е 25 метра, обиколка на ствола 4,10 метра. Намира се в кюстендилското село Мазарачево. Предложен е за защита от кмета на Кюстндил Петър Паунов. Също по негово искане, за защитено е обявено и вековно дърво от вида цер (Quercus cerris), на приблизителна възраст 400 години, с височина около 22 метра, обиколка на ствола 5,00 метра. Дървото се намира в землището на село Кършалево.

Пак от вида цер и на приблизителна възраст 300 години, с височина около 30 метра, обиколка на ствола 4,50 метра, е под защита. Дървото е в семрището на трънското село Ездимирци, община Трън, област Перник. Предложението е на кмета на Община Трън.

След публикуване на заповедите в "Държавен вестник" дърветата ще бъдат вписани в регистрите на вековните дървета и ще бъдат обозначени.

Според Закона за биологичното разнообразие е забранено изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното им състояние, припомнят от МОСВ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано