Заставиха кмета Стоянов да се задейства за депото край Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Върховните магистрати потвърдиха решение на КЗК за благоевградското депо. С решението си ВАС заставя кметът Илко Стоянов да възстанови процедурата по обществената поръчка за избор на оператор за експлоатация на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци в общините Благоевград, Рила, Кочериново и Бобошево.

Стоянов прекрати процедурата на 20 юли с мотив липса на пари. Заповедта за прекратяването бе обжалвано от фирма „Бул-Мениджър-Груп” ЕООД и в хода на производството КЗК прие, че пари има, защото само в бюджета за 2021 г. на община Благоевград са предвидени 7 300 000 лв. за всички дейности по чистота, но освен това задължение да участват във финансирането на инсталацията имат и общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, които вече са подписали споразумение, че ще го направят. В изчисленията си комисията бе наблегнала и на факта, че необходимите средства трябва да бъдат инвестирани не накуп, а в продължение на 5 години, колкото ще трае строителството на инсталацията.

КЗК прие още, че с прекратяването на обществената поръчка кметът Стоянов е лишил както жалбоподателя, така и други потенциални участници от правната възможност да подадат оферти за участие в една законосъобразно открита процедура. Със своето окончателно решение ВАС потвърдил всички доводи на КЗК и община Благоевград вече няма пред каква инстанция да обжалва, пише struma.bg. Припомняме, че преди около 3 години бе сключен административен договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“. 

мпостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци от общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево” да си сътрудничат, предвид обстоятелството че съвместно изпълняват гореописания проект, чиято прогнозна стойност е 36 444 472 лв., от които 85% са европейско финансиране, тоест за 5-те общини остава само да платят 6 737 576.86 лв. без ДДС, или 8 085 092,23 лв. с ДДС. През април вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев направи първа копка на обекта, но през юли тя бе спряна.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано