Затягат режима в Кресна

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Въпреки издадена заповед заради коронавируса, сам станах пряк свидетел на изключително безотговорно, неразумно и нека го кажа направо - вредно поведение на мои съграждани, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев.

"Множество млади и възрастни в Кресна вчера бяха струпани на едно място по паркове, спортни съоръжения, площади, търговски обекти. Безотговорното поведение крие изключително сериозен риск за живота и здравето на мнозина от нас, особено за нашите възрастни родители, бащи, майки, дядовци и баби. Когато съзнателно престъпваме разпоредбите на Националния щаб за борба с коронавируса и мерките в кметската заповед ние подлагаме на риск не само себе си, а и всички, с които контактуваме. За мнозина, особено за по-възрастните, този контакт може да се окаже фатален", коментира Георгиев.

Обръщам се към здравия разум и човешката солидарност на всеки от вас и още веднъж ви моля да спазвате стрикно и безпрекословно всички въведени забрани и ограничение. От утре ще въведем допълнителни мерки за безопасност в Кресна и населените места.

Николай Георгиев обнародва част от допълнителните мерки в Кресна.

1. Община Кресна ще разшири колкото и позволяват силите дейността на социалния патронаж с включване на още възрастни хора. Заявките за включване ще могат да се правят на телефон 0885 460036, а оформянето на документите ще извършим по административен път при максимално улеснение за желаещите. С тази мярка целим да ограничим придвижването им и да намалим допълнително за тях риска от заразяване.

2. Майките на деца от детската градини, които искат да получават храна от кухнята на градината ще могат да го заявят на телефон 0885 460036, за да бъдат включени в група. С директора на детското заведение ще разработим график за разнасянето на храната. С мярката целим да улесним младите семейства и едновременно да избегнем излишно ступват хора на едно място. Храната ще бъде доставяна с колата на социалния патронаж при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания и в съдове за еднократна употреба.

Считано от 18 март, майките на деца от детската млечна кухня ще започнат да получават храна в къщи. Храната ще бъде доставяна с колата на социалния патронаж при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания и в съдове за еднократна употреба. Комуникацията и искането на услуги от Общинската адмнинистрация ще става по телефон 0885 460036, на ел.поща obstina_kresna@abv.bg и с пощенска кутия, която ще бъде поставена на видно място.

Отменят се всички приемни дни в общинската администрация до второ нареждане. Ще бъде разисквана възможността да се отменят присъствените заседания на Общинския съвет, а решенията да се вземат неприсъствено.

"Обръщам се с призив към младите и активните хора на територията на община Кресна да спазват стрикно разпорежданията на Националния щаб и разпоредбите на местните власти и да излизат от домоветре си само при крайна нужда до изтичането на карантинния период. Ако тази мярка не сработи ще се потърсят възможности за налагане на административни наказания и глоби и от мен, като кмет на Кресна", заяви Николай Георгиев.

Той помоли младите в Кресненско да не позволяват на възрастните да напускат домовете си самоцелно. Да им помагат при пазаруване, доставяне на лекарства и средства за дезинфекция.

"Обръщам се към банките, собствениците и управителите на магазини за ханителни стоки, аптеки и дрогерии на територията на община Кресна да разработят и поставят на видно място вътрешни правила, които забраняват в обектите да се струпват хора на разтояние по-малко от 1,5 метра. Ще бъде отменено до второ нареждане провеждането на пазарния ден в Кресна за нехранителни стоки. С ръководството на Пощенския клон в града ще обмислим и предложим мерки, които да позволят получаването на пенсиите да става без струпване на много хора.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано