Здравното министерство със съвети за птичия грип
Министерство на здравеопазването разпространи съвети за предпазване от птичи грип сред домашни патици, кокошки, пуйки и други птици.
"Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход. При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип", съветват здравните власти.
Нужно е разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия. Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни, или умрели домашни и диви птици. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.
След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички. Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици.
Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици. Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца. В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.
Заболяването при хората протича с различна клинична картина - от лека инфекция на горните дихателни пътища, треска, кашлица, до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.
Коментари