Зелените искат на всяка цена да провалят АМ "Струма"

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Пореден донос срещу България са подписали няколко неправителствени организации. Изпратили са на 27 октомври 20-то писмо до Бернската конвенция срещу довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Парафирано е от Андрей Ковачев – бивш главен съветник на Борислав Сандов и Тома Белев, докато бяха министър и заместник-министър в Министерство на околната среда и водите. Другият подписан е Петко Цветков от швейцарската фондация Биоразнообразие. И двамата са бивши съпредседатели на партията „Зелено движение“. На 39 страници еколозите са преповторили всички неистини, които ежегодно изпращат до Бернската конвенция вече над 8 години. Едно от най-скандалните неща, което прави впечатление в писмото е, че зелените твърдят пред Конвенцията, че имат подкрепата на цялото общество, че и протестите им в Кресна, на които присъстваха около 20 човека – зелени активисти и собственици незаконните ханчета и рафтинг комплекси в Кресненското дефиле, били масови. Реално на протестите им присъстваха само няколко местни, а всички други бях шепа известни зелени активисти, които бяха дошли от София специално за протест. Освен това голяма част от тях прекарват летните месеци в село Влахи, което както Еко Новини разкри, е завзето от зелените. Новият донос е изготвен от следните екоорганизации:

1.„Сдружение за дива природа Балкани“. Зад него стои Андрей Ковачев, който само в рамките на един месец, заведе 9 съдебни дела срещу Оценката за въздействие върху околната среда на АМ Струма. Всичките до едно отхвърлени от съда. Съпругата на Ковачев, Катерина Раковска, заедно с жената на Тома Белев, Веселина Кавръкова, управляват клона на швейцарското НПО WWF (Световен фонд за дивата природа).

2. „Българско дружество за защита на птиците“, ръководено от Ирина Матеева. Това е организацията, получила най-много грантове директно от Европейския съюз и обществени поръчки от бюджета. Сумите, които са получили са над сто милиони лева.

3.CEE Bankwatch Network. Това е много подозрителна еко мрежа . Членове са само зелени неправителствени организации от бившите социалистически страни. Основната им дейност е да блокират енергийни и транспортни проекти в Източна Европа. Примерите са много. Те се опитват да спрат реконструкцията и финансирането на електроцентралата в Ровинари, Румъния. Имат искания и водят дела за затваряне и спиране изграждането на ВЕЦ в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Грузия ,България и Румъния. Една от основните им кампании е срещу довършването на АМ Струма и изграждането на транспортен коридор V в Босна и Херцеговина. В България техен представител е еко сдружението „За Земята“.

4.„Институт за Зелена политика“. Този институт всъщност е НПО с един член – Петко Ковачев – бивш съпредседател на „Зелено движение“. Неговият „институт “ се е специализирал във водене на дела срещу енергийни проекти. Едно от тях е срещу Оценката за въздействие върху околната среда на 7 реактор на АЕЦ Козлодуй. Ковачев е работил и в „CEE Bankwatch-Прага“.

5.Сдружение „За Земята“, което стана известно преди време, защото заради водените дела от членовете му, строителството на софийския завод за битови отпадъци беше забавно с над 3 години. Тези екоактивисти, написали компромата от 39 страници до Бернската конвенция срещу довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле, са настоящи и бивши членове и на партията „Зелено движение“. Всички те се занимават основно с участване в обществени по европрограми за околната среда. Само за последния седемгодишен програмен период, за такива дейности от Европейския съюз и националния бюджет са отпуснати над един милиард лева. Тези огромни пари с нищо не са спомогнали за съхранението на животинските и растителни видове. Напротив, въпреки изхарчените стотици милиони, бракониерската сеч вече е пандемия. Заради масовото обезлесяване на много места в България от наводнения всяка година загиват хора, а щетите са за стотици милиони.

Както се разбра вече, в населените места около Кресненското дефиле се организира подписка, в която се подписаха над 6000 души в подкрепа на довършването на магистралата, и то само за 15 дни. Организаторите обявиха, че подписката е изпратена до Европейския парламент, Европейската комисия, Министерски съвет и Народното събрание. От вече над 20 години еколозите пишат писма до различни европейски институции в опити да провалят АМ Струма.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано