Зелените не спират атаките към АМ "Струма"

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Отхвърлиха като неоснователни жалби на две екологични неправителствени организации. Насочени са срещу изграждането на автомагистрала "Струма". Касаят трасето през- Кресненското дефиле. Решението е на Върховен административен съд.

Жалбоподателите – „Сдружение за дива природа Балкани“ на Андрей Ковачев и „Асоциация на парковете в България“, основана от Тома Белев, не са успели да дадат доказателства, че изграждането на АМ Струма ще навреди пряко и лично на двете зелени организации.

Съдът е отчел, че изграждането на АМ Струма е обект от особена важност за обществото, страната и Европа, свързан с живота и здравето на гражданите.

Магистратите допълват, че от 23 април 2013г., с акт на Министерски съвет, довършването на АМ Струма е определено като обект от национално значение. Освен това е от стратегическа важност за България.

Съдът обосновава и доводите си, че неизпълнение или забавяне на решението на Министерство на околната среда и водите, което разрешава довършването на АМ Струма, ще доведе до трудно поправими щети, коментира еконовини.бг. Настоящето Определение на ВАС е по две от заведените дела от еколозите. Третото, на швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“, не е разглеждано, защото не е внесена таксата от 10 лева.

Определението на тричленния състав може да бъде обжалвано от неправителствени организации. Предстои да видим дали отново еколозите ще продължат със саботажа и пак умишлено няма да платят таксата за завеждане на жалбите

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано