Зелените сертификати задължителни у нас

Сподели във Facebook

Здравният министър Стойчо Кацаров разпореди задължителен зелен сертификат. Заповедта влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък.

Кацаров коментира на брифинг, че броят на заразените и хоспитализираните е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма.

“Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 квадратни метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки”, разпореди Кацаров.

„По отношение на училищата – във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъствения процес", обяви Кацаров.

Учениците от 5 до 12 клас ще са с маски в часовете. За учителите не се изисква здравен сертификат.

Преустановяват се посещенията в болниците. Всички служители на старческите домове трябва да имат също зелен сертификат.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, инспекторите от РЗИ и МВР.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. ??? -
    А в банки може! Вшта кожа нищожна!
  2. Тишо -
    Абе вие луди ли сте бе какви са тези ограничения да ви е.а м....та

Избрано