Земеделският министър спира спекулата с дърва за огрев

Сподели във Facebook

Земеделският министър Иван Иванов обяви, че се разкриват 56 склада за търговия с дърва. Той бе в Благоевград, където инспектира склада за дървесина на ЮЗДП и горския разсадник в града. В Пиринско ще се разкрият 8 централни обекта за търговия с дърва.

Иванов уточни разработените варианти за спиране на спекулата по време на отоплителните сезони. В момента в момента работят 17 склада, в които продават дърва за огрев директно от Държавните горски стопанства.

"Целта ни е да обезпечим както този отоплителен сезон, така и следващия. Предвидили сме отварянето на още 39 склада за дървесина на територията на цялата страна, като общият им брой ще стане 56, с тенденцията те да нарастват“, каза министър Иванов. Той обясни, че основната цел на тази социална мярка на Министерството е да се гарантира своевременната доставка на дървесина за местното население, като се избегнат спекулациите с цените на дървата за огрев", каза Иван Иванов.

„Това, което може да се случи, е самите прекупвачи да се ориентират пазарно и да перстане тази спекула, която беше налична на пазара през последните месеци, цената на дървесината да стигне 160 лева на кубик. Това наистина вече е драстично предвид доходите на пенсионерите, за тях е недостижима цена“, коментира министър Иванов. Той подчерта, че целта на социалната мярка е да се даде възможност на хората с ниски доходи да могат да си позволят на достъпни цени дърва за огрев.

Земеделският министър уточни, че са разработени два варианта за закупуването на дървата – единият е да се взимат от складовете на Държавните горски стопанства, другият е да се доставят до домовете.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано