Земеделското министерство със строги мерки срещу корупцията

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

От МЗХГ обявиха, че никога не са толерирали корупционни практики в сферата на горите. От пресцентъра на ведомството отговориха официално за нападките от страна на депутата Александър Денчив. той разпространи нееднократно факти на злоупотреби и толериране на директори от актива на ГЕРБ, като даде пример и с кадровата политика в ЮЗДП-Благоевград.

"Силната защита от страна на депутата Александър Дунчев на кадри като бившият директор на ЮЦДП – Смолян, будят съмнение. Бившият директор, както и редица кадри в сферата на Държавните горски стопанства (ДГС) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) са назначени в периода м. юни – м. декември 2021 г от служебния кабинет на президента Радев. Именно в този период г-н Дунчев ръководи ИАГ, която следва да установява контрола и превенцията на нарушения в дейността на държавните горски територии", сочат от земеделското министерство.

"Фактът, че в този период случаите не само не са намалели, а дори са се увеличили, показва, че именно тогава е имало “чадър” над такива действия и практики, които са в ущърб на държавния бюджет", се казва в съобщението на министерството.

От Министерство на земеделието, храните и горите обявиха, че предприемат нови мерки за борба с корупцията в сферата на горите. Сред тях са:
– въвеждане на електронни търгове за закупуване на дървесина.

– засилени проверки от страна на ИАГ и ДГП. Извършени са общо 150 хиляди проверки по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча от горските служители от 15 декември до момента, или средно по 1500 проверки за 100-те дни на настоящото управление на Министерството на земеделието.

– Министерството предприе инициатива за разкриване на складове за директна продажба на дърва за огрев на местното население. Към момента складовете са 21, като предстои те да станат общо 56.

– Назначаване на одити в ИАГ и ДГП, като проверките в Доспат и местата, за които има подобни сигнали за корупционни практики, ще бъдат задълбочени. Резултатите ще бъдат предадени на МВР и прокуратурата.

От пресцентъра съобщиха, че ръководството на МЗХГ спазва стриктно своя ангажимент за прекратяване на неправомерни действия и корупционни практики в сферата на горите и ще продължи да го прави с всички разрешени от закона средства. Засилените атаки към министерството в последните месеци, показват, че засиления контрол постига резултати и очевидно накърнява нечии икономически интереси и политически амбиции, допълниха от МЗХГ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Гражданин -
    Махнете пенсионера Милев и ще ви повярваме защото тоя е извор на корупция и некадърност

Избрано