Жалба в ОИК - Благоевград в деня за размисъл

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

В жалба пред ОИК-Благоевград се сочи, че в деня за размисъл, преди балотажа за кмет, е проведено мероприятие "drift and drag на полигона". Организирано е във фейсбук от благоевградчанина Йордан Кормев.

Подателят на жалбата счита, че е недопустимо да се организират прояви, които представляват агитация в полза на определен кандидат.

Сочи се, че към 10.00 часа днес масовото събиране е било осуетено от полицията в Благоевград, тъй като и там е имало сигнал.

След това организаторите са се насочили към петричкото село Кърналово, където е трябвало да продължи.

На заседание на ОИК е разгледана процесната жалба и приложените към нея три броя екранни снимки – скрийншотове. Публикувани са имената на  кандидата за кмет, който лично щял да присъства на полигона, както и на жалбоподателя. След като се запозна с преписката и доказателствата към нея. След като отчете, че е ден за размисъл, и в него не се допуска агитация и призив за подкрепа на някого от кандидатите, членовете на Избирателната комисия счетоха, че социалните мрежи и личните блогове, не са медийна услуга за предизборна агитация.

ОИК-Благоевград реши, че в случая не е налице нарушение на правилата за водене на предизборната агитация. "Отделно от това, от самата жалба не става ясно дали изобщо някакво събитие се е провело или дали ще се провежда, било в община Благоевград или в друга община. Не се ангажират и никакви доказателства в тази посока. Следва жалбата да се остави без уважение", решиха членовете на заседание днес.

При проведеното гласуване „ЗА“ отхвърляне на жалбата са гласували председателят Мартин Бусаров, Елена Панчева, Светослава Терзиянова-Михайлова, Вилислав Балев, Владимир Вачев.

„Против“ са гласували заместник-председателят Йордан Симонски, Александра Стоянова и Елеонора Атанасова.

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК. То е публикувано в сайта на ОИК-Благоевград с подробности.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано