Жалби за нарушени права на избиратели

Сподели във Facebook

РИК-Благоевград закри няколко секции в града. От гласуване са лишени в МБАЛ-Благоевград, частната болница "Пулс", в Тубдиспансера, в болница "Свети Мина" и Психодиспансера. Според членовете на РИК там е нямало достатъчно пациенти за съставяне на избирателен списък.

Вече има постъпила жалба в ЦИК за нарушени изборни права. Сигналът е от председател на СИК в село Горно Краище, край Белица.

Анифе Ибрахим Коренарска е подала и оставка, след като в секцията не била осигурена машина за гласуване.

В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което  следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване. Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване.

В две секции в Якоруда също не са доставени машини. По случая е подадена жалба от председателите на комисиите в селата Конарско и Юруково. 

Жалба е постъпила и от Гърмен. В село Долно Дряново не е доставена машина в секция с над 300 избиратели.

Технически проблем с машина е спряло гласуването в една от секциите в село Кочан за около 50 минути, но след отстраняването на проблема вотът е продължил машинно. Не работи машина в в Младежкия дом на град Гоце Делчев.

Аналогични проблеми има в санданското село Струма и в благоевградското Логодаж.

Общо 312 507 са избирателите в Пиринско. Гласува се в 564 секции. Машините са 541. Само в 114 секции вотът е с бюлетини, информираха от РИК-Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано