Жандармеристи прибират машините за гласуване

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

От ЦИК искат да се разследва кой е разпоредил машините за гласуване да отпътуват към общините заедно с бюлетинте и другите изборни книжа.

Според Росица Матева трябва да се търси отговор от МВР, тъй като комисията не е дала разрешение. Матева коментира това по повод изненадващото решение,у обявено снощи, че в неделя ще се гласува за местна власт само с хартиени бюлетини.

Всичко това е заради доклад на ДАНС, че заместник-министърът на електронното управление, в нарушение на всички правила , е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините. "Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, която ни накара да приемем това решение", каза Матева пред бтв и допълни в отговор на въпрос, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение. "В предходни години винаги ЦИК е давала разрешение за това машините да напускат склада. Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан, допълни Матева. Всички машини трябва да бъдат върнати в склада, и сега разбрах, че ОИК не били разбрали да върнат машините в склада. Днес още ЦИК ще се свърже с МВР да попита защо не се изпълнява решението на ЦИК", уточни Матева.

Припомняме, че според доклада на ДАНС, представен в парламента, на 25 октомври, дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си и е свалил информацията на флашка. От опозицията нададоха вой, че това ще опорочи изборите. От ПП-ДБ пък коментираха, че става въпрос за предизборни циркове. Премиерът Николай Денков заяви от Брюксел, че няма никаква вероятност за опорочаване на машинния вот, тъй като на практика машините са като принтери. Финансовият министър Асен Василев от своя страна посочи, че ГЕРБ и ДПС отдавна искат да премахнат машинното гласуване и сега използват създалата се ситуация.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано