Животновъдите искат намаляване на ДДС, готвят протест

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Животновъдите се стягат за нацонален протест, ако не се предприемат стъпки за финансовото им оцеляване. В позиция пред премиера, земеделския министър и НС, от браншовите организации настояват за сваляне на ДДС на млечните продукти и решаването на още няколко важни за спасяване на животновъдството промени.

Решението е взето на национална конференция. Обсъдени са ниските изкупни цени на първично произведените продукти – месо и мляко, високите цени на суровините за производство на фуражите за изхранване на животните. Като основен проблем са изтъкнати високите разходи за електроенергия, допълнително утежнената икономическа обстановка създалата се покрай пандемията от Ковид-19, затруднената комуникация и натрупаните във времето проблеми.

Животновъдите настояват за спешна среща с премиера Кирил Петков, както и максимално бързо предприемане на адекватни мерки за подпомагане на загиващото родно животновъдство.

В декларацията са посочени следните искания:

1. Във връзка с предложеният и одобрен с Решение на Министерски съвет проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г., настояваме за увеличение минимум със 100 процента на предвиденият бюджет за сектор животновъдство;

2. Спешно изплащане на временната мярка по Ковид с отпускане на максималната помощ от 300 000 евро, допълнена с de minimis във времето на пандемия;

1. Предсрочно изплащане на субсидиите за животновъдите за кампания 2021 година, оповестени в индикативен график за директни плащания до края на месец юни.

2. Изплащане в пълен размер на неизплатените нотифицирани държавни помощи по схема „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“ за периода 2018-2022, в това число и полагащите се за настоящата.

3. Намаляване на ДДС на млечни и месни продукти, фуражи за изхранване на животните и торове.

4. Останалите натрупани проблеми ще бъдат изложени в отделни искания към ресорните министерства при самата среща.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано