Благоевград избира нов кмет

Сподели във Facebook

Общинската избирателна комисия в Благоевград свали от власт кмета Румен Томов.

За детронирането на градоначалника гласуваха деветима от членовете на комисията.

Заседанието, което премина в скандали, бе напуснато от членовете на БСП.

Както подробно информирахме, ОИК-Благоевград веднъж отказа да детронира Томов и се стигна до дело във Върховен административен съд. Със свое решение магистратите постановиха връщане на казуса в ОИК, но с указание за освобождаване на кмета, тъй като не е заличен в срок като едноличен търговец в ТР.

Извънредното заседание на ОИК-Благоевград, бе свикано от председателя Мартин Бусаров, за да изпълни решението на ВАС за предсрочно отстраняване на Томов. Още преди заседанието стана ясно, че Румен Томов е депозирал молба в ОИК за отлагане на гласуването днес.

Срещу свалянето на кмета се обявиха членовете от квотата на БСП. Представителите на ГЕРБ настояха бурно за отстраняването му и избиране на нов управник.

"Решението ни има непосредствено действие. То влиза в сила веднага. И ще го изпратим веднага на председателя на Общинския съвет за насрочване на сесия. Съветниците трябва да изберат временен градоначалник. ОИК от своя страна ще изпрати решението в ЦИК. Президентът след това трябва да обяви дата за извънредни избори в Благоевград", каза председателят на ОИК Мартин Бусаров.

До извънредните избори в Благоевград се стигна след жалба на екскмета Атанас Камбитов, че изместилият го от поста Румен Томов не е заличил една от фирмите си до 4 ноември миналата година. Делото бе разгледано в АС-Благоевград, тъй като ОИК не детронира градоначалника. Той обжалва решението на съдията Димитър Узунов пред ВАС. Решението бе обявено на 16 април.

Ето част от мотивите на ВАС:

В съдебната практика, утвърдена като постоянна в хода на прилагане на изборното законодателство, се приема, че за да бъдат изпълнени изискванията на чл. 41, ал.3 ЗМСМА, е необходимо лицето да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността му като търговец, да уведоми писмено за предприетите действия председателя на общинския съвет и да уведоми писмено за тях ОИК.

Законовите предпоставки в нормата на чл. 41, ал.3 ЗМСМА са кумулативни, а неизпълнението им води до предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината.

Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет Румен Томов е достатъчно основание за прекратяване на мандата.

Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал.1 ЗМСМА, който започва да тече от 4.11.2019 г.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Браво на адвокатката -
    Адвокатката Ася гебова да стане кмет-тя го лъзна здравата или толкова си знае правото. Така са всички юристи продажници в Благоевград.
  2. Не -
    Томов никога повече кмет.Не може случайно попаднал човек в политиката без никаква подготовка да е кмет.Затова сътвори купища гафове които се пишат на гърба на Благоевградчани
  3. Да -
    памнете че Томов пак ще е кмет
  4. Гоошо -
    Коце Лъжецо къде се скри.Май негава издънка е това
  5. Сашко -
    Ти за Мановски не се коси той вече е член на БСП и докато не направи и там интригите и мърльотиите той ще си има работа.
  6. Гражданин -
    Томов вече никога няма да е кмет.Много се изложи за тези 6 месеца.И най вече като толерираше този башибозук около себе си които лъжеха и подвеждаха
  7. Обс -
    Ами сега Манафски Джолана кво ще прави.Синчето му ще го издуха от наместник а Той ще се преориентира към ГЕРБ.ПЪЛЕН мазник и курваляк
  • 1
  • 2

Избрано