Израелка е разнасяла зараза в Банско

Сподели във Facebook

Гражданка на Израел, болна от коронавирус, е била на ски в Банско.

Тя е преминала двукратно през летището в Пловдив - на отиване и връщане от зимния курорт.

Израелката е дошла на 4 март с група от 16 души и се е отправила към ски курорта в Банско. Отпътувала е на 9 март, съобщиха от РЗИ-Пловдив.

Според кмета на Банско Иван Кадев, всички необходими мерки, след случая с болни британци - дете и възрастен мъж, са взети и изпълнени. Те включват затварянето на пистите и ограничаването на достъпа на нови туристи към града.

Кадев заяви, към момента пребивават 481 чужденци в града.

"За съжаление в апартхотелите, където са настанени и британските граждани, има чужди граждани, които са собственици на жилищата и трудно можем да ограничим тяхното присъствие в тях. Има нова заповед на здравното министерство, в която се забранява пристигането и приемането на лица от рисковите държави в това число и Великобритания", обясни през бтв Иван Кадев. Той подчерта, че тези хора са поставени под карантина и най-вероятно след изтичане на 14-дневния срок ще бъдат тествани отново. Кадев поясни, че има информация къде са тези частни апартаменти, като полицията проверява местата. Кметът на Банско обясни, че официална информация за израелски граждани, които са заразени и са били в зимния курорт, не е получавана. По думите му информацията е разпространена в интернет, но въпреки това общината, заедно с полицейските структури, проверява местата, където е упоменато, че са пребивавали.

„Това е било в началото на месеца, между 4 и 9 март, като може и хората, които са били контактни с израелските граждани, също да са си тръгнали“, смята градоначалникът.

Междувременно днес Иван Кадев направи видеообръщение към банскалии и гостите на града. Той е недоволен от неспазваните инструкции в рамките на извънредното положение. Към момента са доставени храни и лекарства на повече от 60 болни и самотни възрастни хора в общината. Кадев посочи и телефон. Социалната помощ ще продължи и може да бъде потърсена на телефон 0896 80 51 25. Чуйте коментара на Кадев:

https://www.youtube.com/watch?v=rK0X2psPvfc&fbclid=IwAR3Cd33EbkIBS1sMQyMriTn6PmtkUWH829le7Pk2e5ndYzgt7_0YxR-zG48

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Любен -
    Защо сте сигурни, че израелката е \"разнасяла\"заразата... Заглавието ви внушава за умишлено действие. Не се ли опасявате, че попадате под ударите на Закона за разпространение на фалшиви новини и слухове по време на извънредно положение!? А да ви минава през ум, че с това заглавие сте уязвими в \"разпалване на етническа, расова и религиозна омраза\"? Да ви цитирам ли НК, а Конституцията!?

Избрано