Кюстендилец построи подземен град

Сподели във Facebook

Бизнесметът от Кюстендилско Димитър Димитров е първият собственик на подземен град. В него могат да живеят без да им липсва нищо 200 души. Намира се на тайно място в планината, на километри от София, разкри Димитър Димитров.

Стопанството само произвежда не само тока, но и храната, която е нужна за изхранване на служителите от IT компанията на Димитров, е първият българин, който е постигнал 100 процента независимост от енергото. В оранжерията са засадени всякакви плодове и зеленчуци, разпознаваме моркови, лук и чесън. Екзотичния ананас има необичайна функция.

"Той е разположен горе-долу в средата на това помещение и ако той измръзне, ние ще знаем, че имаме проблем с отоплението. Ананасът измръзва при 12 градуса, когато ние си отглеждаме ананасите, абсолютно от всяка коронка се отглежда плод със 100 успеваемост“, обяснява Димитров пред камерата на бтв. На площ от 160 квадрата всичко се захранва с помощта на соларни панели - фотоволтаични, които произвеждат електричество и вакуумно тръбни, които генерират топлина. Това съоръжение осигурява на целия бизнес пълна независимост от енергото.

"Целенасочено под пода няма термоизолация и през лятото ние сме подгряли съоръжението, и два метра скална маса под него до много висока температура“, обяснява Димитров.

"Ние разполагаме с продоволствия, които са достатъчни за една година. Ние отглеждаме всякакви зеленчуци и плодове, а също и разполагаме с консервирани храни в количество за 50 семейства за една година. В това подземно съоръжение сме създали нормални битови условия и то може да бъде използвано в случай на нужда“, каза Димитров.

Съоръжението е защитено с арматура и специална неръждаема стомана, което го прави сигурно убежище при всякакво по интензитет слънчево изригване.

Подземните помещения са няколко и нарочно не са свързани с топли връзки, за да може, в случай на пандемия, групите да са разделени. Токът, произведен по начина, по който се произвежда тук, е в рамките на 200-300 киловат часа дневно през летните дни.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано