Празнични шествия в Пиринско: Напред, науката е слънце!

Сподели във Facebook

Празнични шествия се провеждат в Благоевград и региона днес. Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост, просвета и култура. Ученици и учители в Пиринско пеят вълнущия химн "Върви, народе възродени", участват в тържества за азбуката, за делото на просветителите.  24 май е и празник на Благоевград. Тържествата започнаха пред паметника на просветителите при Националната хуманитарна гимназия, която носи техните имена. След 11.30 часа към площад "Македония" тръгват шествията на училищата, които са в два лъча. Вторията е от площадчето при Съдебната палата. Ще се съпровождат от Биг Бенд - Благоевград и Детско - юношеския духов оркестър към ЦЛТРДБ.

Честванията са 3 дни. Ще има и прием в Общината за изявени културни и просветни дейци в Благоевград. В Градска художествена галерия ще бъде открита традиционната Обща изложба, по време на която ще бъдат отличени най-добрите изложени творби. Тази вечер има изяви на група „Молец“, дует Бисера и Лидия с модерния си аранжимент на фолклорни ритми и младите таланти от музикално училище „Престо“. Класика и фолклор ще се преплетат и на 25 май, когато сцената на площад "Македония" ще завладеят емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ и Камерна опера, чийто оркестър, солисти и балет ще представят най-доброто от репертоара си. За еуфорията около тържествата ще допринесат и абитуриентските дефилета по червения килим пред Община Благоевград.

Празнични изяви има в Петрич и останалите населени места в общината. Кметът Димитър Бръчков ще награди дългогодишни учители и куртурни дейци. Има музикално-танцови изпълнения на централния площад на даровитете деца.

Община Банско и Народно читалище „Никола Вапцаров“ организират тържествено честване на празника. Програмата е след 11.00 часа на централния площад с празничен концерт и награждаване на изявени учители, ученици и културни дейци.

В Гоце Делчев и учебните заведения в града организират традиционно празнично шествие, което ще тръгне в 11.00 часа от площад „Гоце Делчев”. То ще премине през улица „Търговска” и ще завърши на площад „Македония” пред Дома на културата.

Празнично шествие на ученици, учители, дейци на просветата и културата ще се проведе днес и в Разлог. Началото е от 10:45 часа на площад „Преображение“, а от 19.30 часа е празничния парад на абитуриентите на община Разлог.

В Сандански манифестират учители и ученици. Тръгнаха към 10.00 часа от Районния съд - Сандански до площад „България“. След концерти в града кметът Атанас Стоянов ще награди заслужили учители, ученици и дейци на културата ще бъде в 10.00 часа на площад „България”. В Симитли също отбелязват 24 май с шествие, концерти и срещи с изявени културни и просветни дейци.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано