Увеличават се най-бедните и богатите в Благоевградска област

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

69 700 от жителите на Благоевградска област - 24,2 процента от населението, живеят в риск от бедност. По-бедни са жените, сочи статистиката. Поляризацията на населението в област Благоевград по доход, измерен чрез съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве на обществото. Най-бедните имат 4 пъти по-нисък доход от най-богатите. През миналата година относителният дял на децата с материални лишения в Пиринско е бил 27,5 процента. Те са повече от предходни години.

Под материално лишение статистиката смята липсата на поне 1 от общо 13 показателя, сред които са почивка извън дома поне една седмица в годината, редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации, екипировка за игри навън - колело, ролери, кънки, купуването на книги, на два чифта обувки в зависимост от сезона и други облекла.

През 2023 г. линията на бедност общо за страната е 637.92 лева средномесечно на човек от домакинство. При този размер на линията на бедност под прага на бедност са били 1 325 900 души, или 20.6% от населението на страната. В Благоевградско размерът на линията на бедност е 579.87 лева средномесечно на член от домакинство и под прага на тази линия са 15.3% от населението на областта.

За 2023 г. област Благоевград се нарежда на десето място в страната по размер на линията на бедност. Най-висока в област София - 990 лева.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано