Молитви за благодатен живот и здраве пред Богородица

Сподели във Facebook

На 28 август се почита Света Богородица по стар стил. Тя е покровителка на майчинството и на жените, пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Празникът се чества от християни и католици. Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. Прави се тържествена литургия във всички църкви и манастири у нас. Моли се за здраве и благоденствие, за щастлив живот.

Имен ден честват Мария, Мариян, Мариана, Богдана, Богдан, Божана, Божан, Божидар, Преслав и Преслава. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Традиционни ястия на трапезата са питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Яде се диня и грозде.

Успение Богородично е един от трите най-големи празници, посветени на Божията майка. На този ден апостолите са се събрани, за да се простят със Света Богородица.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано