Обвиниха зам.-кмет за финансова афера

Сподели във Facebook

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу заместник-кмет за изпозване на документи с неистинско съдържание.

Престъплението е по член 212 от Наказателния кодекс.

Заради действията на управника в Банско Сашка Въчкова хазната е ощетена със 101 189 лева, сочат от прокуратурата в Разлог. Делото стартира през месец юли.

В качеството на обвиняем по делото е привлечен и Благовест Лазаров, който също е отговорен за използване на документи с невярно съдържание с цел незаконно получаване на чуждо имущество в големи размери, собственост на Община Банско.

До октомври 2009 година обвиняемият бил един от управителите на търговско дружество „Бор-ГЛ“.

През септември 2007 година Общински съвет – Банско дал съгласие да се кандидатства по програма САПАРД, мярка 6 - „Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски стопанства“, с проект „Изграждане на полезащитни пояси в землището на Банско по дейност „Залесяване на изоставени и ерозирали земеделски земи“. Била депозирана молба до Държавен фонд „Земеделие“ за кандидатстване за субсидиране на проекта, с приложена документация.

Договорът бил сключен веднага в София за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ при условията на специалната предприсъединителна програма на Европейския съюз. Според договора, общият размер на инвестицията бил 236 669 лева, размерът на собственото участие на Община Банско - 14 777 лева, размерът на субсидията - 221 892 лева, от която 166 419.00 лева от Европейския съюз и 55 473 лева от националния бюджет.

В изпълнение на договора с Фонда, Община Банско провела процедура по Закона за обществените поръчки. В резултат на проведения конкурс сключила договор с дружеството „Бор-ГЛ“ ООД, представлявано от един от управителите – обвиняемият Благовест Лазаров.

Задълженията му включвали на свой риск и срещу възнаграждение извършване на залесителна и друга дейност – почистване на сечище, изнасяне на камъни, раздробяване на пънове с навесен ротор, риголване, дисковане, подравняване с влачка, закупуване на едногодишни фиданки, маркиране на посадни места, временно съхраняване на фиданки, разнасяне на фиданките по места, залесяване с меч „Колесов“, закупуване на хербицид, третиране с хербицид с гръбна пръскачка, транспорт за доставка на фиданки, направа на ръчни тераси, съобразно технологичен план и спецификация. Определен бил и срок за изпълнение - 4 месеца и 2 седмици, който впоследствие, след сключен анекс към договора с Фонда, бил удължен до м. октомври 2008 г.

Общата стойност на възложената дейност била в размер на 219 197.92 лв. без ДДС и 263 037.50 лв. с ДДС. Сумата за изпълнение на дейността следвало да бъде предоставена на Община Банско от Държавен фонд „Земеделие“ под формата на безвъзмездна финансова помощ.

През април 2008 година на изпълнителя била авансово преведена сумата от 79 000 лева по издадена от него фактура, представляваща 30 % от общия размер на задължението.

През октомври 2008 година Сашка Въчкова в изпълнение на служебните си задължения, посетила и оценила извършената работа в обектите по договор. Били предприети действия по установяване на площта на имота, извършената почво-подготовка и на броя на залесените фиданки. Били изготвени и подписани приемо-предавателни протоколи. В хода на разследването е било установено, че всички дейности, отразени в тях като количество и като стойност не отговарят на действителното фактическо положение - извършени били по-малко дейности и на по-ниска стойност, посочената площ за залесяване в обекта реално също била по-малка, както и броят на засадените фиданки.

Протоколите, заедно с фактурите, били предадени в Община Банско за плащане. Всеки от обвиняемите знаел, че отразеното в тях, както и посочените цени, не отговарят на действителното положение. Намерението на обвиняемия Лазаров било, чрез подписване на протоколите с невярно съдържание, а след това и на фактура, удостоверяваща извършените дейности и дължимата за тях цена, той и дружествотому да получат без правно основание въпросната сума. Целта на обвиняемата Въчкова, чрез подписване на протоколите и на фактура, издадена от него, да му даде възможност да я получи.

Въз основа на представените документи било разпоредено на дружеството да се заплати сумата от 180 188 лева. До реален превод на сумата не се стигнало, поради независещи от възложителя и обвиняемите причини - сключен анекс към договора между Държавен фонд „Земеделие“ и Община Банско за промяна на първоначално одобрената помощ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано