Падат ограничения за свиневъдите в област Благоевград

Сподели във Facebook

ЕК премахва част от ограниченията за отглеждане на прасета и търговията на месо в областите Благоевград, София, Разград, Добрич, Варна и Кърджали. Рестрикциите бяха наложени заради Африканска чума, съобщават от БАБХ.

Базирайки се на високите резултати в борбата с АЧС при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от ЕК, не следва повече да се прилагат за всички засегнати области.

Поредното искане Агенцията отправи преди месец. То е разгледано на среща на Постоянния комитет към ЕК на 15 и 16 март, на която държавите членки гласуваха „за” ревизия на Решение за изпълнение на ЕК 2014/709. По този начин ЕК уважи искането и като първи етап в този процес ревизира и намалява ограниченията за Благоевград и останалите области.

Територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като (региони, в които е установена поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине). Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване само при диви свине). Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС, сочат от БАБХ.

С новото регионализиране свиневъдите в Благоевградско могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано